Емет Киоши Уилсън е на 15 години, но вече е представял своите произведения на изкуството в галерии и се продава във всички щати на САЩ.

Емет е роден със синдром на Даун, генетично заболяване, причинено от допълнителна хромозома. Когато е на четири години, родителите му, Кати и Пол Уилсън, забелязват, че изпитва известни затруднения с писането. Тогава на Кати й хрумва идеята да замени молива с четка за рисуване. Сега Емет използва изкуството си, за да комуникира и да събира пари за благотворителни организации в процеса.

„В момента, в който му дадохме този инструмент, той веднага беше грабнат и очарован“, споделя Кати „Синдромът на Даун за мен е само една малка част от това кой всъщност е Емет.“

Кати вярва, че Емет е емблематичен за това, което хората със синдром на Даун могат да направят, различно от онова, което другите могат да очакват.

„Обичам да рисувам, защото мечтая. Рисуването е моята страст ”, казва Емет. „Чувствам се горд.“

Когато Кати за първи път споделя неговите произведения на изкуството във Фейсбук, получава огромен положителен отговор. Това вдъхновява семейството да започне да показва работата на Емет в галериите и да я продава онлайн. Оттогава той има три официални изложби в галерия. Последната, през 2019 г. събира пари за фондацията Jackson Chance, която предоставя пропуски за паркиране на семейства на бебета от NICU[1].

Пол, който сам е художник, вижда как Емет изразява своята личност и гледна точка в своите произведения на изкуството.

“Неговият поглед към света е просто най-освежаващото нещо”, споделя Пол. „Той живее в момента и мисля, че това се вижда в неговите произведения на изкуството. Той е дар за нашето семейство.”

Бащата описва цветните абстрактни картини на сина си като притежаващи известна „простота“ и „яснота на мисълта“ още от самото начало.

„Гледайки как Емет рисува, искам да кажа, ние се чувстваме горди. Това е просто флуидна поезия и израз“, каза Пол.

Едно от произведенията му представлява лилаво пръскане на боя с фразата „Защо да се впишем, когато сме родени, за да изпъкнем“, а друго е училищен обяд, наречен „Опаков обяд на мама“.

Но в крайна сметка работата на Емет е свързана с използването на изкуство за комуникация, независимо дали става въпрос за това как се чувства или за изпращане на съобщението, че хора като него се противопоставят на очакванията всеки ден.

„Излъчването на изкуството на Емет е насочено към публиката и винаги включва връзки със синдрома на Даун, възможността му да говори на хората, за да покаже какво прави. А това е невероятно“, казва Кати. „Той ме вдъхновява!“

Емералд Пелò

[1] Neonatal intensive care unit – Неонатологичното отделение за интензивно лечение в САЩ

Превод – Нина Жишева