Крис Никич стана първият спортист със синдром на Даун, завършил триатлона Ironman. 21-годишният мъж от Мейтланд, Флорида си спечели Световен рекорд на Гинес за завършване на състезанието, а неговият крайъгълен камък бе смятан за “историческо постижение” от Спешъл Олимпикс.

Никич преплува 2,4 мили, премина с велосипед 112 мили и пробяга 26,2 мили за 16 часа, 46 минути и девет секунди по време на триатлона Ironman Florida във Панама Сити Бийч в събота и завърши 14 минути преди официалното прекъсване. Никич се състезаваше заедно с неговия водач Дан Гриб.

Никич сподели своята победа в Instagram и насочи вниманието си към следващата година. “Поставената цел и постигната”, написа Никич в неделя. „Време е да поставим нова и ПО-ГОЛЯМА за 2021 г.“

Той добави, че тази цел е свързана с “включване” и информираност за синдрома на Даун и Спешъл Олимпикс.

Неговите постижения бяха оценени от много онлайн, включително иконата за тенис Били Джийн Кинг, която отдавна работи за разрушаването на бариерите. “Поздравления за Крис Никич, първият човек със синдром на Даун, който завърши изтощителния IRONMAN! Без ограничения. Без граници. Продължавай да мечтаеш за сериозни постижения и продължавай напред, Крис!” написа тя в Туитър.

Световната Фондация за синдром на Даун, американска организация с нестопанска цел, която има за цел да подобри здравните резултати за хората със синдром на Даун, поздрави Никич, заявявайки, че “е счупил бариерите и е разбил очакванията на лекарите”.

“Ние сме повече о вдъхновени и впечатлени и Вашето постижение е определящ момент в историята на IRONMAN, който никога не може да ви бъде отнет”, пише в официалния акаунт на триатлона на Ironman в Twitter.

КРИСТОФЕР БРИТО

Превод – Нина Жишева