Аз обичам да пиша писма и… пиша. Писала съм на премиера, писала съм на кмета на Столична община, писала съм на ООН-ето дори. Изобщо, като ми се допише, сядам и пиша писмо. Днес отново ми се дописа. Ама как да не ми се допише, като прочетох последния работен вариант на проекта за закон за хората с увреждания?! То, закон ли е, чудо ли е! Пълно с провокации за писане. Тааа, ще взема да драсна едно писъмце до министъра на труда и социалната политика.

Уважаеми господин Министър!

Искам да Ви благодаря за времето и професионализма, който сте изразходили, за да сътворите тия четиридесетина страници законодателна бащинска грижа за увредените българи. Много грижа, господин министър, много нещо. Чак някак си ми стана неудобно, че съм една от многото българи с увреждания, да ви създавам такъв масраф!

Няма да се отпускам и да разказвам вълненията си като цяло от закона – ще взема отново да се размекна от умиление и ще разводня нещата. Но просто не мога да подмина топлотата и изобилието от грижа в две глави от проекта за закон, а именно Глава трета – ИНДИВИДУАЛНА ОЦЕНКА НА ПОТРЕБНОСТИТЕ и Глава четвърта – ПОДКРЕПА ЗА СОЦИАЛНО ПРИОБЩАВАНЕ!

Уважаеми господин Министър, когато Бог е раздавал доброта и професионализъм, само Вие сте бил около Него. Очевидно!… Или, когато сте творили проекта за закон, на Вас нещо не Ви е било много до мислене, а на колегите Ви нещо не им е било ясно. Знам ли! Но главите, за които Ви говоря са ви се получили направо два шедьовъра. Не че останалата част от проекта им отстъпва, но лично мен тези текстове направо ме заплениха.

Нека да представя все пак кое провокира у мен тези светли чувства. Ще цитирам – „ Чл. 20. (1) Хората с трайни увреждания съобразно индивидуалната оценка на потребностите имат право на подкрепа по реда на този закон:

 1. осигуряване на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия;
 2. покупка и/или приспособяване на лично моторно превозно средство;
 3. приспособяване на жилище;
 4. балнеолечение и/или рехабилитационни услуги;
 5. наем на общинско жилище;
 6. ползване на социални услуги и лична помощ;
 7. месечна финансова подкрепа.“

А? Как да не се умили и развълнува човек?! Права и подкрепа, подкрепа и права! Не само изобилие, ами всичко индивидуално! Абе, няма какво да си говорим – измислено е! Обаче…, разбира се, че има обаче! Как щеше да е българска работата, ако го нямаше това обаче? Та, обаче, малко по-нататък в закона се казва, че всички решения относно потребностите от каквото и да е в живота на човека с увреждане се взимат в съответствие и съгласие със становището в ТЕЛК-аааа! На всичкото отгоре, в чл. 28 се казва следното „Чл. 28. Индивидуалната оценка на потребностите се изготвя по Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа на хората с увреждания, утвърдена от министъра на труда и социалната политика.“

И какво се оказва в края на краищата? Права и подкрепа, подкрепа и права, ама НЕ! Всичко отново ще се определя от вездесъщия ТЕЛК и министъра! До тук с индивидуалните потребности! Също като татко ще ми купи колело, ама друг път.  Е, какво да се прави – иначе нямаше да е българско!

Но няма да униваме. Ще си платим на комисията да ни пише малко повечко проценти в ТЕЛК-а и ще продължим нататък. Има си смисъл да продължим. Маалко по-надолу в този шедьовър на законодателната литература има текст, който излива водопади от манна небесна над българина с увреждания. Ама такава манна, че на човек да му се прииска я крак да си счупи, я ръка да си изкълчи, че да се топне и той в тая благодат!

Отново ще цитирам, този път Глава четвърта Подкрепа за социално приобщаване, Раздел I – „Чл. 30. Хората с трайни увреждания имат право на рехабилитация, която е комплексна дейност и включва:

 1. медицинска;
 2. професионална;
 3. социална;
 4. трудова;
 5. психологическа.“ – какво да кажа за това сега?! Рехабилитации, колкото ти душа иска! Отново тази Ваша добра и щедра душа, господин Министър! Поклон доземи и благодарност до живот! Но, чакай да видиш по-нататък! Само медицинската рехабилитация какво предлага – „(2) Медицинската рехабилитация е лечебна дейност, осъществявана от мултидисциплинарни екипи при условията и по реда на Закона за лечебните заведения и на Закона за здравното осигуряване, която включва дейности по:
 6. идентификация на уврежданията;
 7. медицинска и функционална диагностика;
 8. физикална терапия;
 9. говорна и зрителна терапия;
 10. кинезитерапия;
 11. хидротерапия;
 12. ерготерапия;
 13. психотерапия;
 14. поддържаща медикаментозна терапия;
 15. назначаване на медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания.“! Господин Министър, в тоя закон има рехабилитация за няколко човешки живота! Ако парички не давате, то рехабилитацията сте я излял като от рог на изобилието! Ще вземете да ни излекувате и после премиерът да се чуди къде да ни търси работа на всичките. Щедро, много щедро наистина!

Ох, господин Министър,

Вие направо не ми оставихте сили да пиша повече. Засега толкова. Запазвам си правото да Ви пиша отново. А и как да не Ви пиша, като благодарността и умилението от Вашия грижовен закон непрекъснато ми напомнят за Вас и Системата!

 

До скоро!

 

Нина Жишева