Организация, базирана в САЩ, която подкрепя художници със синдром на Даун, пусна нов филм, изследващ живота на художниците по време на карантината COVID-19. „Артисти по време на карантина“ е създаден от режисьора Крис Кенуърд за застъпническа група Heart & Sold и включва 15 артисти, представляващи седем държави, изследвайки как изкуството им оцелява и дори процъфтява по време на карантината. „Справянето с карантината можеше да бъде истинско предизвикателство за нашите художници, но вместо това видяхме, че това стана време, когато тяхната креативност заблестя – докато светът се затвори, те избягаха в изкуството си“, заяви Кенуърд пред York Express.

В периоди на криза или стрес често се обръщаме към креативността, за да ги преодолеем, и този филм отразява именно това. – сподели Сюзи Мофат, основател Heart & Sold

„Артисти по време на карантина“ е късометражен филм, публикуван в YouTube, който се задълбочава в начина, по който артистите са пренасочили талантите си, за да се справят с промените, приемайки нови предизвикателства и усвоявайки нови умения. Синдромът на Даун е хромозомно разстройство, причинено, когато анормалното клетъчно деление води до допълнително копие на хромозома 21. Синдромът има голямо разнообразие от характеристики като забавяне на развитието, различни физически характеристики и може да има съпътстващи медицински проблеми.

Хората със синдром на Даун са жизненоважни членове на всяка общност, в която съществуват. Докато преди бяха затворени в институции, заради работата на родителите и застъпниците, сега им се предоставят същите възможности като на връстниците им и са признати заради дарбите и талантите им.

Фирмът завършва с думите на Андрю Уедърли – “Продължавайте да се усмихвате! Бъдете позитивни, щастливи и вдъхновени!”

Карън Вийзей

Превод – Нина Жишева