Голдън ретривърът на име Тао получи собствено кученце куче водач Око, което да му помага да живее, след като загуби зрението и в двете си очи поради глаукома.

Кученцето Око – което също е голдън ретривър – придружава 10-годишния Тао на разходки, като му помага да се предпази от опасности и го превежда през всичко, което той не вижда.

Собственичката им Мел Джаксън създаде профил на Тао в Instagram, който има над 15 000 последователи по време на писането.

Появите на Око в мрежата завладяват сърцата на последователите точно толкова, колкото и смелите усилия на Тао да се адаптира към живота като сляпо куче.

Профилът показва много очарователни снимки на кучетата, които се разхождат и играят, както и да се гушкат заедно.

Историята започва, когато в началото на 2019 г. Тао започва да страда от силни болки. Малко след това е диагностициран с глаукома и ветеринарите премахват едното му око. Второто му око е отстранено единадесет месеца по-късно.

По-рано тази година Мел сподели: “Евтаназията никога не е била опция. Той е част от нашето семейство и сме направили най-доброто, което сме могли за него. Той наистина е невероятен и се научи да се справя със загубата на зрение толкова бързо.”

Мел продължава да работи за повишаване на осведомеността за глаукомата при кучетата, надявайки се да попречи на други кучета да претърпят същата съдба като Тао.

“Хора, които ще купувате кученца – задайте въпроса”, казва тя, като посочва важността да се разбере дали кучетата са податливи на глаукома възможно най-скоро, тъй като това е предотвратимо състояние, ако бъде диагностицирано достатъчно рано.

През март беше обявено, че кучетата са обучени да помагат за откриване на симптомите на коронавирус.

Надявахме се кучетата – които вече се използват за подушаване на рак, Паркинсон и ниско кръвно налягане – да бъдат разположени на фронтовата линия в битката срещу Covid-19.

Благотворителните кучета за медицинско откриване, базирани в Милтън Кейнс, са работили с Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина и университета Дърам по проекта.

Понастоящем кучетата са разположени на летището в Хелзинки във Финландия, за да подушат пътници, заразени с Covid-19.

Чарли Рос

Превод – Нина Жишева