Напоследък станахме толкова изолирани, че твърде много от нас не могат да бъдат съпричастни с проблем, ако той не е наш. Трафикът на деца, например, е трагедия и всички трябва да се борим с него, но не просто защото е личен за всички нас. Ако трафикът на деца засягаше само гватемалски деца, деца с увреждания или деца със сини очи, щеше ли все пак да има силата да ни обедини?

Преди да се роди синът ми Лео, аз не знаех нищо за общността на синдрома на Даун. Не знаех, че се борят за повече възможности на работното място. Не знаех, че се борят за включване в типичните класни стаи. Не знаех, че се борят за живота си в страни, които изкореняват синдрома на Даун. Не знаех нито едно от тези неща, защото те не бяха мой проблем. Не познавах никого със синдром на Даун, така че никога не съм разглеждал проблемите, с които се сблъскват хората със синдрома на Даун. Е, промених се. Сега съм застъпник и умолявам хората да се интересуват от тези проблеми, дори и да не се чувстват свързани с тях.

Представете си, ако вместо да учим децата си да се застъпват за дете, което е тормозено, ние им казваме да се намесват, само ако е някой от техните приятели? Ами ако аз бях научила дъщеря си да се застъпва за деца със синдром на Даун, но не и за дете с аутизъм?

Нашите деца ще подражават на това, което правим, а не на това, което им казваме да правят.

Почти всички сме виновни за това. Естествено е да се грижим за въпроси, които са лични за нас. Нуждаем се от тази страст да управляваме и вдъхновяваме промените. Това, което предлагам е, че дойде време за премахване на това разделяне. Погледнете нашата ограда и вижте нашите съграждани, изправени пред собствените си изпитания и от своя страна направете тези изпитания наши общи. Съчувствайте на чернокожите американци, които не се чувстват в безопасност. Съчувствайте на хора с висок риск за COVID. Съчувствайте на хора с увреждания. Бъдете съпричастни към жертвите на трафик на деца. Съчувствайте на хора, които не познавате.

Съпричастност, свързаност, обединяване!

Медисън Хънтсман

Превод – Нина Жишева