Европейския ден за протест на хората с увреждания бе отбелязан от ЦНЖ с двойно събитие, но една цел – да покажем кой е виновен за това в България те да бъдат затваряни в “клетки”  и изолирани от общността. 

Пресконференцията бе с надслов “БРАК ПО СМЕТКА ЗА НАША СМЕТКА”

На форума Капка Панайотова разказа за идеята и хода на кампанията “Системата куца”. Ивлина Алексиева от Институт за модена политика изнесе факти за “работата” или по-скоро угодниченето на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания на базата на дълбинен анализ на дейността им между 2005 и 2010 г. Ива Дойчинова сподели как и защо отидохме с  приза на кампанията “Системата куца” – бастун за куци политики при социалния министър Тотю Младенов, здравния Десислава Атанасова и зам. кмета по социалните въпроси – Албена Атанасова. Нина Жишева от ЦНЖ буквално довърши журналистите в залата с факти от докладите на национално представените организации с идеи за харчене на парите от субсидии. Командировките в чужбина, издръжката на офиси и безмислени мероприятия заместваха идеите за реално ингегриране и социализиране на хората с увреждания.

ВТОРАТА ЧАСТ ОТ СЪБИТИЕТО БЕ ПРОТЕСТ “КОЙ НИ ДЪРЖИ В КЛЕТКА” ПРЕД НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Десетки хора с увреждания дойдоха пред Парламента и се затвориха в клетки като символ на това, че хората с увреждания у нас са трайно и насилсвено изолирани от живота на общността. Дали клетката е наречена институция, жилище или дневен център – политиките у нас са насочени към изключване и сегрегация на различните в истински “човеко-паркове”. 

Актьори от студио за документален театър Vox populi представиха в специална шатра работата на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. На пръв поглед безсмислените и витиевати фрази на актьорите бяха абсолютно автентични и взети от реални заседания на съвета.

Събитието бе отразено от над 30 медии и публикации. Ето някои от тях:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=896196

http://btvnews.bg/video/news/hora-v-neravnostoino-polozhenie-na-protest.html

http://bnt.bg/bg/news/view/75421/hora_s_uvrejdanija_protestiraha_v_kletki_pred_ns

http://bnt.bg/bg/news/view/75364/protest_na_hora_s_uvrejdanija

http://www.bnews.bg/article-49404