Между 15 и 22 септември хората с увреждания у нас, които са радетели за ценностите на независимия живот осъществиха най-масовата кампания, правена някога в България за подкрепа на своите искания – “Изборът и възможността да го правим”.

Във Видин, София, Плевен, Стара Загора, Варна, Бургас, Каспичан, Нови пазар и Казанлък се проведе допитване, в което всеки желаещ гласува и пусна бюлетина в специални урни за подкрепа на чл. 19 от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Философията на този текст гарантира правото на хората със специални потребности да избират с кого и как да живеят, работят, учат и устройват собственото си съществуване на достойни човешки същества. 

Те излязоха от традиционния модел на комуникация – искания и питания към управляващите, и попитаха своите съграждани дали биха застанали зад тях и техните права. Това бе акт на солидарност на обществото и осъзнаване на свободата на избор, която всеки от нас има. 

На избрани пунктове във всеки град стояха хора с увреждания и разговаряха със съгражданите си. Всеки, който искаше да изрази мнение попълни бюлетина със следното съдържание:

Резултатите са следните по градове и брой действителни бюлетини – Плевен (971), Варна (413), Казанлък (1064), Каспичан (96), Нови пазар (199), Стара Загора (1450), Бургас (1450), Видин (1800) и София (1998).

Общият брой попълнени бюлетини с вот “подкрепям” е 9441.

Столична община затрудни кампанията в София с мотива, че празненсвата, по повод празника на града не позволяват нашите хора и нашите урни да “засенчат” тържествата. Така, че кампанията там продължи едва три дни, но доказа две неща:

– първо управата в столицата се плаши от хората с увреждания и ги третира като заплаха за блясъка на честванията; 

– и второ – обществото в града прояви не просто разбиране, а и съпричастност и солидарност към нормалните човешки искания за независим живот.

Ние от Център за независим живот изказваме своята огромна благодарност към всички хора с увреждания, които се включиха в кампанията като просветители и борци за своето право на избор. Те направиха това с жар и мовитация, които означават само едно – нежелание да продължат живота си по този начин. Всеки от тях беше до урните доброволно, безвъзмездно и даде част от своето време в името на ценности, в които вярва.

Благодарим и на всички хора, които се отзоваха, изслушаха ни и дадоха своя глас в кампанията “Изборът и възможността да го правим”. Повече снимки от събитието можете да видите в групата на Център за независим живот във Фейсбук – https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.488712281146718&type=3