След като научихме диагнозата синдрома на Даун на дъщеря си, се зачудихме какво ще означава това за нас и живота ни. През последните няколко години научихме доста неща.

Ще започна с приемането на различията: Всички пътища са различни. Някои ще имат много повече препятствия от други. Това са нещата, които установих, че са истина в моя опит.

Ще има много посещения при лекар с много различни лекари. Вероятно ще станете професионалист по навигация в местната детска болница.

Усмивката на детето ви ще осветява стаята, усмивка, каквато никога не сте виждали досега. И ще бъде толкова заразна, че няма как да не се усмихнете и вие.

Може да е трудно, когато видите деца на подобна възраст далеч по-напред от вашето дете в развитието.

Ще празнувате всеки постигнат етап и ще изпитвате такова чувство на гордост за детето си, когато премине всеки един от тях.

Вероятно ще започнете да забелязвате други хора с увреждания повече, отколкото преди.

Ще бъдете разпитвани за синдрома на Даун повече, отколкото искате да отговаряте. Ще получите много повече нежелани съвети, отколкото някога сте очаквали да получите. Вероятно ще чуете „Съжалявам“ или „Ще се моля за теб“ толкова често, че ще ви се иска да крещите „Не искам! Нямам нужда от вашето съжаление!“

Може дори да забележите определени думи или фрази повече, които никога преди не сте обмисляли. Думата бавноразвиващ се ще ви се забива в мозъка и сърцето. Ще започнете да виждате света от различна гледна точка.

Един ден няма да се чувства толкова различно. Вярвам, че ще видите детето си такова, каквото е и няма да мислите за закъсненията или срещите или диагнозата. Ще сравнявате неговите черти с тези на други членове на семейството, а не физическите черти на синдрома на Даун. Ще го наблюдавате как пълзи и ще се чудите кога е пораснало толкова голямо.

Ще видите детето си да играе и няма да мислите да го сравнявате с други деца, но ще се гордеете с прогреса и постиженията му. Ще видите детето си такова, каквото е и ще знаете, че точно това е неговото предназначение. Ще знаете, че трябва да бъдете точно там и точно с него.

Мелиса Роджърс

Превод – Нина Жишева