Един кристално чист случай на откровено злодеяние отне повече от две години на Комисията за защита от дискриминация, за да заключи, че игуменът на Троянския манастир, Теодосий, е нарушил законите на държавата и през 2008 година е упражнил дискриминация спрямо млади хора с увреждания, които са си позволили да влязат в храма Господен!

Според потърпевши и очевидци игуменът бързо поставил диагноза: физическите затруднения на посетителите са свидетелство за греховност и всички трябва да напуснат манастира. Случаят стигна до медиите. Тогава игуменът енергично се заоправдава с всякакви аргументи: отначало отричаше станалото;  след това прехвърли „греха” върху свещопродавачките, които го били помолили да се намеси, че „колелета в централната част на църквата се въртели”… И той се намесил решително, като истински игумен. „Нямате работа тука, отвън има табела за такива като вас”, „Вън, вън, вън”, „Явно изплащате чужди грехове щом сте така”, това са само част от словата, с които той „защитил” светата обител на Троянския манастир от „нашествениците”. После игуменът Теодосий млъкна и само Дарик радио изкопчи от него признанието – бил раздразнен от инвалидните колички и групата младежи с увреждания.

Случаят се проточи, защото адвокатът на игумена „пазител” поиска отвод на докладчика по преписката. След време бе назначен нов докладчик и последва серия от изслушвания на свидетели, заседания на комисарите, отново прения – и така две години. Днес най-сетне дочакахме решението на Комисията за защита от дискриминация, в което се казва, че игумен Теодосий е нарушил закона и трябва да отговаря за действията си, да се извини за поведението си, да се погрижи за достъпността в Троянския манастир и да плати глоба. Синодът така и не се произнесе по случая!