Колектив от художници в Сидни се противопоставя на стигмата малко по малко.

Studio A е арт студио, което предоставя професионални възможности за художници с интелектуални затруднения. Артистите не само биват подпомагани с ресурси, но и с възможности да им бъде поръчана работата.

Групата е основана от Габриел Морди и Ема Джонстън, когато забелязват, че уврежданията не пречат на художниците да извършват работата си добре.

„Преди около 12 години започнах да участвам като доброволец в развлекателна програма за хора с увреждания“, каза Морди пред Асошиейтед прес. „Срещнах шепа хора, които правеха невероятни произведения на изкуството и нито едно от тези произведения не беше видяно от публиката на изкуството.“

Сега 19 художника, включително Емили Крокфорд, която има синдром на Даун, са в състояние да превърнат своите умения в реална кариера. Правителството на щата Нов Южен Уелс вече е поръчало на Крокфорд да създаде стенопис (нейната специалност) за пешеходен тунел.

Отрязъкът от 90 квадратни метра обхваща две стени и се отличава с екологичното разнообразие на Сидни с изображения на морския живот и опосумите.

„Всички ще минат покрай него. Аз съм художникът “, казва Крокфорд. „Те обичат, когато минават покрай всичките велосипеди.“

Том Робъртс също е член на колектива и има аутизъм. През 2019 г. той беше един от 70-те художници, избрани да бъдат част от изложбата „The National“ в престижната галерия Carriageworks. Проектът включва 16 картини на Робъртс.

„Ако нямаха увреждания, щяха да отидат в училище по изкуства и щяха да получат всички предимства от посещаването на такова училище“, каза Морди пред Асошиейтед прес. „Studio А е свързано изключително много с езика на изкуството, силата на изкуството и общуването чрез изкуството.“ – допълва тя.

Емералд Пелот

Превод – Нина Жишева