В живота има много неочаквани неща и препятствия. За някои хора физическото увреждане е голяма пречка. Има обаче много хора с увреждания, които са били положителни в живота си и продължават напред, сякаш изобщо нямат увреждане. Ако човек има цел в живота, тогава той не трябва да се отказва, докато не постигне тази цел. Няма пречка, която може да блокира човек, който си е поставил цел за постигане, дори ако това е бариерата на увреждането.

Стивън Хокинг 

Известен физик, който се доказва пред света въпреки болестта си. Въпреки увреждането, което го прави тежко физически зависим от помощни средства и подкрепа, Хокинг оставя трайна следа както като учен, така и като човек.

Франклин Д. Рузвелт

Рузвелт не можел ходи след заразяване с полиомиелит. Той е известен като един от най-добрите президенти, които са управлявали САЩ. Въпреки увреждането си Франклин Рузвелт извежда американците през Втората световна война.

Кристофър Рийв

Известен американски актьор, спечелил слава. По-късно той получава нараняване при падане от кон, което го оставя парализиран в инвалидна количка.

Фрида Кало

Още от млада се разболява от полиомиелит. Това обаче не й попречи да постигне мечтите си. Кало е световноизвестна художничка.

Ник Вуйчич

Той е световноизвестен мотивационен говорител, който е роден без ръце или крака. Въпреки това той печели слава благодарение на целта си в живота.

Ицхак Перлман

Перлман е известен музикант, който всъщност е бил диагностициран с полиомиелит, когато е бил още на 4 години.

Филип II, Крал на Испания

Кралят имал вродени увреждания, породени от кръвосмешението на кралския род Хапсбург. Въпреки това той дава всичко от себе си като крал на Испания. Под негово управление страната бележи значителен възход.

Има предположения, че първата инвалидна количка е измислена за Филип II.

Рисунка на краля от 1595 г. го показва на стол с колела, подлакътници и подложки за крака. Той обаче се нуждаел от помощ при возенето.

Превод – Нина Жишева