Моят приятел Крис Бонело, колега, говорител в областта на аутистичния спектър, публикува страхотен цитат на страницата си във Фейсбук, където обсъжда примерна ситуация за това как е изглеждал пазарът на труда за него. То каза:

„Извинявай, Стив, не можем да ти предложим работата. Знам, че бихте били експерт в строителството на къщи, но имаше и друг кандидат, който наистина, много добре говореше за строеж на къщи. “

Това ми дойде у дома заради личния ми опит, опитвайки се да намеря смислена работа. Спомням си един от първите си стажове, които някога съм получавал. Бих направил 30-минутно интервю с „Човешки ресурси“, за да реша дали ще получа позицията или не. Прекарах седмици, работейки върху тренировъчни интервюта и комуникационни умения, но през цялото време си мислех: „Няма ли да има по-голям смисъл да направя задача за потенциалния си работодател в сравнение с това колко добре отговарях на въпроси?“

Искам нашето общество да знае, че в аутистичния спектър има способни и талантливи хора, които могат работят прекрасно, но може да имат предизвикателства, като разговарянето, например. През месеци като октомври, който е националният месец за информиране на хората с увреждания, говоря за наемане на квалифицирани хора с увреждания на работното място. В тези разговори моля компаниите да не гледат какво могат да направят за аутист, а какво могат да направят аутистите за тяхната компания. В тези разговори, когато провеждам разговори за хората с увреждания и заетостта, обичам да присъства някой от човешки ресурси, който да обсъжда неща като предшестването на процеса на интервю за еднодневен тест на работа, за да се види на какво е способен потенциалният служител, когато се стигне до изпълнение на задачи. Също така оценявам, когато работните места предоставят конкретен език в техните длъжностни характеристики.

Групи като Министерството на труда помагат за тези усилия за заетост. Не става въпрос само за комуникационни предизвикателства. За други като мен, които все още имат някои фини двигателни предизвикателства, това може да означава, че ако нося вратовръзка на работното място, може да е леко накриво. Като дете не можех да си закопчавам ризите или да си връзвам обувките до 11-годишна възраст. Но тези предизвикателства, с които все още изпитвам трудности днес, нямат нищо общо с работата ми.

Просто казано, хора с аутизъм като мен просто искат своите шансове да успеят.

Д-р Кери Магро[1]

Превод – Нина Жишева

[1] Кери Магро е награждаван професионален лектор, автор на бестселъри, защитник на аутизма и консултант, който е от аутистичния спектър. Наскоро завършил магистърска степен в университета в Сетон Хол, в момента той е главен изпълнителен директор и основател на KFM Making a Difference, корпорация с нестопанска цел, фокусирана върху защитата на хората с увреждания и жилищното настаняване. През 2012 г. Кери консултант за филм „Радостен шум“ с участието на кралица Латифа и Доли Партън.