Томас Едисън

Изобретенията на Томас Едисън трансформират както индустрията на развлечения, така и ежедневието. Едисън създава ранна версия на електрическа крушка, фонографа – който по-късно ще бъде наречен грамофон. Едисън оглушава напълно с едното си ухо и трудно чува с другото, след прекарана в детството си скарлатина.

Франклин Д. Рузвелт

Бившият президент Франклин Д. Рузвелт е най-дългогодишният президент на САЩ, който е бил избиран на поста четири пъти преди да бъде поставен лимита от два мандата. Рузвелт приема Новата сделка, която е първата серия от програми за обществена помощ и разпоредби, въведени, за да помогнат на икономиката да се възстанови след Голямата депресия.

Рузвелт се движи главно на инвалидна количка, след като оцелява от заболяване от полиомиелит, нещо, което той най-вече крие от американската общественост. Докато Рузвелт никога не е говорил открито за това, защо се опитва да скрие увреждането си, неговата работа говори за негативните и дееспособни нагласи за увреждания, които все още присъстват в обществото.

Стивън Хокинг

Стивън Хокинг е теоретичен физик, който е най-известен с работата си в откриването, че черните дупки излъчват радиация. За приноса си към науката Хокинг е награден с Медал на свободата на САЩ и награда за житейско постижение от Pride of Britain. Хокинг, който умира през 2018 г., живее с ALS или болест на Лу Гериг, което е довело до неговото пълно парализиране. Той използва устройство за генериране на реч за комуникация.

Тони Коелю

Тони Коелю е политик, който служи в Камарата на представителите на САЩ и е бившият председател на Фондацията за епилепсия. Коелю, който има епилепсия, е бил привърженик през целия живот на правата на хората с увреждания. Всъщност той е основен спонсор на Закона за американците с увреждания, който през юли навърши 30 години.

Независимо дали работата им е направила живота по-достъпен за хората с увреждания или е направила света по-интересен и справедлив, хората с увреждания са оставили своя отпечатък в историята.

Превод – Нина Жишева