Преди малко пред погледа ни попадна едно прелюбопитно четиво, публикувано в Интернет. По-долу ви предлагаме копие от статията на г-н Стоян Николов, с нашето мнение и коментарите ни. Разбира се, не можем да пропуснем и приятната изненада от това, че в България все още има будни граждани, които не пропускат дори и най-малките издънки на партиите, борещи се за гласовете ни.

Почетете, помислете, поразвеселете се и в неделя гласувайте, за да не си мислят повече, че сте лесни за купуване.

КАК СЕ ИЗПОЛЗВАТ ИНВАЛИДИ И ПАРИТЕ НА ВАРНЕНЦИ ЗА ПРЕДИЗБОРНИ КАМПАНИИ?
http://newsline.bg/read_more.php?post=2720
автор Стоян Николов

Както Ви информирахме, във Варна съвсем наскоро се проведе третия по ред международен турнир по баскетбол за хора с увреждания. Всичко бе прекрасно и подкрепата на Община Варна към хората в неравностойно положение, и залата, и това че се достави малко щастие и надежда на спортистите взели участие в турнира.

Прекрасно, но до момента в който председателя на спортния клуб за хора с увреждания от страна на града домакин Варна, не направи една невероятно голяма простотия и излагация, а именно да “раздаде едни подаръчета” на спортистите. Тези така наречени подаръчета не знаем в какво се изразяваха, но знаем в какво бяха поднесени, а именно в торбички с рекламни надписи на “ГЕРБ”.

КОМЕНТАР: Ти да видиш! В София видях торбички, в които в един магазин слагат покупките на гражданите, със светлия лик на Николй Бареков. А то имало и такива с логото на ГЕРБ! Как съм могла да допусна, че простата идея за лик на торбата ще хрумне само на умните ПР-и на ББЦ?! Ама трябва да си признаем, идеята си е направо трепач – отиваш на пазар, пълниш торбите с кисело мляко и хляб и като си тръгнеш, ти дават още една радост – торбичка с лика на Барека! Или на Бойко! Защо не и на Дядото, захапал червена роза? Може и на Сокола! Вървиш си към дома, дотежи ти багажа, седнеш на някоя пейка за почивка, а пред погледа ти – политически лидер. Обзалагам се, че е възможно и да бъдат забелязани групи от зачервени домакини как целуват светлия лик на Бойко. Даааммм, той вече си е създал слава на крадец на женски сърца.

Някой може би ще си каже и какво от това…? Ами ето такова, че в мероприятието освен със спонсорство изразено най-вече в малки отстъпки е организирано с общински пари. Постъпката на кмета на Варна, Иван Портних и Община Варна е благородна и заслужава адмирации! Но дали трябва с парите на варненци някой да прави макар и малка част от предизборната кампания на ГЕРБ? НЕ! А и не само ГЕРБ, а който и да било друг.

Ето и малко факти…

Г-н кмета на гр. Варна – Иван Портних е дългогодишен спонсор на спортен клуб за хора с увреждания СКХУ „Варна 2010”. Лично аз смея да твърдя, че познавам доста от така да ги нарека “лидери” на тези хора в града ни и знам доста неща като цяло за хората с увреждания. Портних поне аз никога не съм засичал да се хвали с помощта, която е оказвал на СКХУ „Варна 2010”, напротив, мнозинството граждани във Варна дори не знаят, че кметът ни от години помага на спортния клуб на хората с увреждания и неговата скромност по въпроса му прави чест, но този път всичко е малко странно и просташко и ми дойде в множко.

КОМЕНТАР: Нали няма да започнете да ме убеждавате, че кметът е вадил парите за всичко това от джоба си? Тези пари също са си били чисто наши, но хубавото е, че досега г-н Портних си е мълчал най-дипломатично, но в деня на награждаването явно любовта му към майчицата-партия вече е изригнала и е преляла в „невинните“ предизборни торбички. Какво да се прави – то не е любов като любов!

Като например странното съвпадение, че Гранд Хотел Варна са дали най-добра оферта за нощувки на чуждестранните ни гости и тези от столицата. Нощувката по-наша информация е била на стойност 50лв., което не е много. Общината е осигурила по три нощувки за около 50 човека (всеки отбор е по 15 човека, като се включват играчи, резерви, треньори, преводач и придружители на хората в инвалидни колички). Дали изобщо има други оферти? Може би реално е била най-ниска цената, не мога да не споделя, че в хотела има наистина достъпна среда за хора с увреждания (като изключим тоалетни и бани), но дали изобщо са търсени други оферти?  Да във Варна има само няколко хотела с 5 звезди и не всички са подходящи за хора с увреждания (а някои дори имат само по-една стая пригодена за инвалиди), но търсена ли е въобще друга оферта от  Гранд Хотел Димят, Галерия Графит или другаде? Тук ние потърсихме и най-изгодната оферта бе двойно над тази на Гранд Хотел Варна – отново овации. Но дали общинари, които така щедро са “дарили” нашите пари са наясно с това и дали изобщо парите са гласувани на Общински съвет, за съжаление не можахме да разберем.

КОМЕНТАР: Да се обзаложим ли на коя партия симпатизират или дори и членуват собствениците на Гранд хотел Варна? И от тук по дифолт си идва заключението – всички останали да духат супата! Да са си опичали акъла, когато са избирали партийните си пристрастия!

Имайки в предвид трите нощувки и 50лв. за нощувка на човек, както и общата бройка около 50 души с малко допълнителни разходи Община Варна излиза, че е осигурила около организирането на турнира около 10 000лв. Турнир добре… но защо бяха тези подаръци в торбички с логото на ГЕРБ.

Личното ми мнение и според това на канцеларията на кмета, Г-н Портних (а дори и в самата политическа партия ГЕРБ) е че са нямали ни най-малка представа за случилото се с “подаръците”.

КОМЕНТАР: Айде сега! Пак партията ни лук яла, ни на лук мирисала, а общината им виновна – искали да им се подмажат, видиш ли ти! Ако добрият господин Портних е толкова наивен, ние да не би пък да ядем доматите с колците?! Все можем да сметнем две и две.

Може би някой е решил да му се отблагодари раздавайки тези “подаръци” за добротата му, може би е неумишлена и неосъзната постъпка с най-добри намерения, но това не оправдава простотията и крайния извод, че парите на варненци се харчат за предизборна кампания на политическа партия.

Може би ще се запитате, защо според мен Иван Портних (кмет на Варна) не знае за случилото се… както се вижда на снимките на торбичките има единствено логото на ГЕРБ и един гербер, това лично мен ме клони на мисълта, че това са стари торбички и за общи поводи, а не конкретно за настоящата предизборна кампания на ГЕРБ.

КОМЕНТАР: От къде накъде в общината ще се съхраняват торбички с предизборни лога, за да бъдат използвани за общи поводи? Тази община не е ли на всички граждани на Варна, без значение от политическите им пристрастия?

Дано има повече хора, като Иван Порних и да подпомагат подобни хора, дано и Общината и Портних като кмет организират повече подобни мероприятия, но дано и да не ставаме свидетели на повече подобни гледки, като тази и как се харчат общински пари за предизборни кампании на партии, независимо дали е умишлено или не и дали с добри или лоши чувства. Както и да се използват хора с увреждания за политически цели.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Господа от ГЕРБ, а и от която и да е друга партия, че вие няма да спрете да ни купувате, няма. Ами я аз да ви светна малко относно цената на хората с увреждания. Ако толкова държите да ни имате, а и не само вие, ами която и да е друга партия, ако нашите гласове са от значение за вас, променете законодателството в сферата на уврежданията и го синхронизирайте с Конвенцията на ООН за правата на хора с увреждания. Приемете закон за личната помощ, променете механизма за оценка на увреждането, направете средата достъпна… просто сменете си тертипа за човек с увреждане. Ако не са ви ясни нещата, хич не питайте господн Портних, ами се огледайте и вижте как живеят гражданите с увреждания от другите европейски държави. Там нещата от години работят и дават своите добри резултати. Защото тук, в България, докато ни купувате с по една торбича с логото на някоя партия, докато ни раздавате кебапчетата, ние взехме, че се уядохме много и се качихме на първо място по бедност в Европа и пак на първо място по безработица сред хората с увреждания. И то купени и негласуващи!