Когато 17-годишната Ариела Пачеко била дете, родителите й я оставили да избере всяка кукла, която пожелае. Тя избира кукла American Girl на име Скай, която изглеждаше точно като нея. „Тя имаше тъмнокафява коса, очи и кожа, точно като моите“, казва Пачено. „Харесваше ми да си представям, че тя също говори и мисли като мен. С братовчедка ми губехме представа за времето, оставяйки въображението си да се развихри, докато извеждахме куклите си на големи приключения. Почувствах дълбока връзка, гледайки лицето на моята кукла и виждайки себе си.”

Естествено е децата да бъдат привлечени от кукли, които приличат на тях и, ако вече можем да намерим кукли от различни раси и култури, все още има явна липса на представителност, когато стане дума за деца с различия.

Знаейки колко важно е установяването на тази много лична връзка, Пачеко има идея за проекта си в гимназията си в Сан Диего. Нейната цел: Да проектира и шие уникални кукли, които да дарява на деца с различия.

Пачеко е вдъхновена от „A Doll Like Me“ на Ейми Джандрисевиц, организация с нестопанска цел, която създава и шие кукли, подобни на децата, с уникални физически характеристики. За да намери децата, за които се е надявала да създаде уникални кукли, Пачеко си партнира с Fresh Start Surgical Gifts в Карлсбад, Калифорния, благотворителна организация, която предоставя безплатно реконструктивна хирургия на деца, чиито семейства не могат да си позволят или чиято застраховка не обхващат козметични хирургични процедури.

„Ариела се свърза с мен през януари тази година и ми обясни, че търси благотворителна организация за деца, с която да си партнира“, казва Мишел Пий, главен директор по развитието на Fresh Start Surgical Gifts. „Беше ни изследвала и наистина беше впечатлена от начина, по който трансформираме живота на деца с физически и козметични деформации. След като тя очерта своя проект, почувствах голяма увереност в способността й да го доведе докрай. “

Пий препоръчва четирима участници – един с рождено лилаво петно, друг с хирургически белези, един с проблеми с подравняването на челюстите и един с аномалии на лицето и черепа – и с това се роди проектът. След като изглежда дълга поредица уроци за правене на кукли в YouTube, Пачеко разработва свои собствени модели и измисля как да пресъздаде различията на децата чрез дълга поредица от опити и грешки.

Нейните кукли оказват огромно въздействие не само на децата, които получават куклите, но и на хората извън Fresh Start, някои от които дори се свързват с организацията, за да предложат да направят кукли за други пациенти.

„Целият ни екип беше много впечатлен от Ариела и времето и усилията, които тя вложи, за да направи всяка кукла специална“, казва Пий. „Тя наистина улови духа на детето, без да направи състоянието им фокуса на куклата и възприе по-голямата ни мисия, че в допълнение към коригирането на медицинско състояние, ние се занимаваме и с детето като цяло. Получаването на кукла, направена специално за едно дете, помага да се изтрие чувството, че то е по-малко ценно.”

Отзивите, които Пачеко получава, са много повече, отколкото би могла да очаква. „Направих този проект, за да върна и осигуря на децата кукла, която иначе можеше да не са имали”, казва тя. „Никога не съм мислила, че историята ще се разпространи до толкова много хора. Най-хубавото е, че повече деца във Fresh Start искат кукли. Да знам, че искат да се видят в кукла, ме прави толкова щастлив и ми напомни за въздействието, което може да създаде една кукла. “

Въпреки че направените стъпки са доста обещаващи, има още много работа, която трябва да се свърши по отношение на масово произвежданите кукли по рафтовете на магазините. Пачеко казва, че се надява нейният проект да започне разказ за децата, които са изключени от масовата култура.

„За мен означава много  да мога да дам на дете, което не открива себе си в кукли, книги и филми днес, кукла, която прилича на него. – казва Пачеко. Правете кукли като деца с уникални характеристики, особено вие, производителите на кукли. Не би ли било невероятно, ако предоставите възможност на децата да проектират свои собствени специализирани кукли?”

В бъдеще Пачеко казва, че желае повече хора да говорят за по-голямо представяне на физическите различия във всички форми на медиите. „Искам хората да видят по красив начин и в различна светлина уникалните човешки индивидуалности.“

Хана Хонг

Превод – Нина Жишева