Представителството има значение. Тази година Зак Готсаген се представи на Оскарите с Шия ЛеБьоф. Това събитие е крайъгълен камък! За тези, които не знаят, Зак участва във филма „Peanut Butter Falcon“. Зак има синдром на Даун. Зак работи усилено, за да стигне до този момент, борейки се да бъде включен в своята гимназия за сценичните изкуства, когато беше по-малък. Като водеща се надявам светлината на прожекторите да се превърне в мощен светлинен сигнал за филмовата индустрията, която да забележи всички изпълнители с увреждания. Знам, че е източник на гордост за толкова много семейства и младежи. Семейството ми е едно от тях. Дъщеря ми, която е на 19 години и също има синдром на Даун, е толкова горда със Зак.

Представителството има значение.

През 2017 г. Франк Стивънс произнесе мощна реч пред комисия на Сената, която бързо привлече мощно обществено влияние. Речта му беше за това как животът си струва да се живее. Мотивационните му речи променят сърцата и умовете и до днес, по целия свят.

През 2010 г. Тим Харис откри Tim’s Place, ресторант, който сервира обяд и прегръдки. Той се превърна в първия човек със синдром на Даун, който притежава собствен ресторант. Сега той е мотивационен говорител, разрушаващ стереотипите по целия свят. Примерът на Тим помогна за насърчаване на многобройните млади хора с увреждания, които притежават бизнес днес.

Микайла Холмгрен, модел и танцьорка, спечели национално признание, когато се състезаваше в конкурса за мис Минесота, а не в отделен конкурс. Когато дъщеря ми видя нейните снимки, тя каза: „Тя е красива. Точно като мен.”

Кайла Маккиън е регистриран лобист във Вашингтон, D.C. Тя неуморно се застъпва за всички и е пример за подражание на мнозина, включително и на дъщеря ми.

Шон Макелуи участва в телевизионното предаване “Роден по този начин”, спечелило Еми. Той е собственик на бизнес с тениски на име Seanese, основен говорител и има шоу в YouTube. Той често говори за сбъдването на мечти и е пример за успех след трудно училищно пътуване.

Медисън Есиг посещава университета Джордж Мейсън. Тя се застъпва за включване на всички студенти в студентското управление и живота на братството. Медисън започна в програмата Mason for Life, но оттогава премина към стандартната четиригодишна програма, за да спечели бакалавърската си степен.

Мика Миалка-Фелдман се бори за равни права още от началното училище и попита родителите си дали може да отиде същото училище като връстниците си. Сега той е възпитаник на Университета в Сиракуза, преподавател в университета, популярен оратор и има книга, която излиза това лято.

Мика има интелектуално увреждане.

Бих могла да продължа и да изброявам национални истории за успех, включително много на хора с аутизъм и други увреждания. Гледам отблизо тези хора от близо 20 години – уча се от тях, да използвам техните мощни примери като гориво за преодоляване на многото бариери, пред които могат да се сблъскат учениците със значителни увреждания. Фактът, че има толкова много успешни истории, е прекрасна новина.

Това означава ли, че дъщеря ми ще стане известна? Не. А и тя не иска да бъде суперзвезда. Но за съжаление виждам, че някои родители изпускат смисъла. Те не виждат тези отлични модели за подражание за това кои са те. Те са хората, които правят света по-добро, нежно и по-приобщаващо място. Те не виждат, че по-приемащият свят означава повече възможности за детето им.

Така че на всички суперзвезди в медиите, като приемам критиката, която върви заедно със славата, казвам благодаря. Благодаря ви от гледна точка на родителя! Благодаря ви от името на 19-годишната ми дъщеря. И благодаря на общността около нас, която ще разбере цялата тази велика новина и един ден, заедно, ще създадем един по-добър свят.

Грета Харисън

Превод – Нина Жишева