Наградите за „цялостен принос” обикновено се дават в края на церемонията – така е при „оскарите”, „златните глобуси” и пр. Наградата за „цялостен принос” е специална награда – като минимум маркира това, че действието ти, работата ти, доброто ти дело не са еднократен акт, а процес, дълъг и често нелек.

На 10 декември – световния ден на правата на човека, награда за цялостен принос към правата на човека получи Капка Панайотова – ръководител на Център за независим живот. Наградата е инициирана от Български хелзинкски комитет и е част от кампанията „Човек на годината”, която се провежда у нас за втори път.

Капка Панайотова бе отличена за работата си в ЦНЖ – организация, която от 1995 г. привлича вниманието на обществеността върху проблемите пред независимия живот и равните шансове на всички хора. Организацията, ръководена от Панайотова, е в основата на стратегически дела за равен достъп на хората с увреждания до обществената среда – заради недостъпността на метростанции и съдебни сгради, заради неадаптираната образователна система. ЦНЖ е допринесъл и за законодателна реформа – чрез Закона за интеграция на хората с увреждания и Закона за защита срещу дискриминацията. В последно време ЦНЖ, заедно с други правозащитни организации от страната и юристи активно се застъпва за приемането на механизма лична помощ чрез национален закон, който ще подпомогне интеграцията на хората с увреждания.

Голямата награда “Човек на годината“ на БХК бе присъдена на Теодора Захариева. Тя стана първата жена, която осъди държавата заради отказани лекарства срещу раковото й заболяване, а после учреди Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Освен тези две награди, журито определи и две подгласни, както и още една специална награда.

Двете втори награди бяха присъдени на Донка Панайотова – единствената жена, лидер на ромска правозащитна организация (“Дром” – Видин), заради защита на правото на равен достъп до образование на ромските деца, и на Фейсбук-групата “Гласуване без граници” – за гражданска мобилизация в защита на избирателните права.

Едната специална награда бе връчена на арх. Калина Павлова от Варна “за изключителна гражданска смелост при отстояване на обществения интерес срещу незаконосъобразните действия на местните институции в полза на частни корпорации”. Арх. Павлова успя да извоюва по съдебен път правото на достъп до проекта за Общ устройствен план на община Варна. Заедно с други граждани и организации тя направи публично известни условията за сделката със 122 дка изключителна държавна собственост от крайбрежната ивица на Варна и части от Морската градина в полза на известна групировка.

Грамота за най-номинираната личност на годината (общо 14 пъти) получи журналистът Иво Инджев.

На церемонията бе обявен и носителят на “Наградата на публиката” – събралият най-много гласове при онлайн гласуването на сайта humanoftheyear.org. Това е “Спаси, дари на…” – организация, която подкрепя кампании за лечение на деца вече трета година.