Млад мъж от Сирия сподели опита си, че е отгледан от биологичен баща със синдром на Даун. Сега студент по дентална медицина, младежът казва, че въпреки състоянието, баща му го е превърнал в мъжа, който е днес. Тяхната трогателна история наистина е достойна за възхищение.

Садер Исá се появи в трогателно видео от Сирийското дружество за социално развитие, където описва баща си Джад като „баща, съпруг и семеен лидер“. Той обяснява, че макар че ситуацията може да е трудна за разбиране от другите, възпитанието от някой със синдром на Даун му е дало „цялата любов и нежност, които всеки може да предложи“. Видеоклипът, публикуван през март 2019 г., досега е станал много популярен, с близо 200 000 гледания.

Според Исá , ако имаше избор, той нямаше да промени нещо и отдаде постиженията си на любовта, грижите и насърчението, които е получавал от баща си, докато растял. Младежът е записал дентална медицина и вече е трета година. „През целия ми живот той беше най-голямата подкрепа за мен, когато имах нужда от това“, казва той.

Въпреки че живее със синдром на Даун, Джад работи в местната фабрика за мелници и подкрепя семейството си повече от 20 години. Горд с успеха на сина си, всеки път, когато среща нови хора, мъжът заявява: „Синът ми е лекар.“ Според Исá , „очите на баща му са изпълнени с радост и удовлетворение, сякаш изразяват:„ Да, имам синдром на Даун, но аз отгледах този човек и направих всичко по силите си, за да го насърча да стане лекар и да помага на другите “.

Все още заедно след повече от две десетилетия младежът с любов описва родителите си като „жизнени, пълни с любов, простота и смирение във всички отношения“.

След като оригиналното видео доби сериозна популярност, Исá  каза, че много хора са се свързали с него на имейл и са го питали за връзката между родителите му, където само баща му е със синдром на Даун, а съпругата не е. „Вярвам, че ако двамата партньори са на една и съща страница, тогава защо да не се оженят? Интелектуално са подходящи един за друг; много обикновени, но любящи и грижовни хора“, обяснява той в интервю за Metro UK през октомври 2019 г.

Според Асоциацията на синдрома на Даун, плодовитостта при хората с това състояние като цяло е по-ниска от останалата част от населението. И ако единият родител има синдрома, шансовете на детето също да го развие са около 35 на 50 процента.

„Когато хората попитат Google, те откриват, че мъжете със синдром на Даун (DS) са безплодни, така че се объркват, когато чуят за нас“, каза Исá  за Metro UK. „Познавам още шест случая на бащи с DS и проучванията, които показват плодовитостта на мъжете със ДС, са много малко, така че не можем да кажем толкова лесно дали тези мъже са годни да имат поколение или не.“

Исá  редовно споделя актуализации за невероятното си семейство в своя Instagram. Младият мъж каза пред Метро, че тъй като историята му станала популярна, много хора му благодарят за споделянето й. „Аз наистина ценя стотиците родители, които се обърнаха към мен и ми казаха, че аз и семейството ми им даваме надежда за по-добро бъдеще за децата им.“

Лори В. Летнициa

Превод – Нина Жишева