В интервю пред Робин Робъртс актрисата Селма Блеър отвори дума за пръв път за множествената склероза, откакто бе диагностицирана с MS през октомври миналата година.

Макар че е в силната фаза на болестта, Блеър каза, че се справя добре и е щастлива, че може да повиши осведомеността за това как изглеждат нещата в средата на агресивната форма на множествена склероза.

Един от най-забележимите симптоми по време на интервюто, беше ефектът на МС върху речта й. Блеър обясни, че има спазматична дисфония, неврологично състояние, включващо неволни спазми в мускулите на ларинкса.

„Малко се страхувах да говоря – каза Блеър на Робъртс, – и дори неврологът ми каза: – Не. Това ще е трудно за теб, защото никой няма енергията да говори, когато се намира в агресивната фаза на болестта. Но аз го направих. Защото обичам камерата.“

Блеър обясни, че е започнала да изпитва симптоми след раждането на сина си, Артър, въпреки че дълги години не й е минавало и през ум, че това би могло да бъде МС.

„Давам всичко, за да изглеждам нормално – сподели тя, като обясни как се самолекува, за да се справи с болката или да подремне в колата си на километър от училището на сина си, защото е твърде изтощена, за да стигне до дома си.

 

„Срамувах се – казва тя. – Правех най-доброто, което можех – и бях страхотна майка – но това ме убиваше.“

Блеър потърсила помощ от медицински специалисти, но й се наложило да настоява за отговори, тъй като лекарите не я приели сериозно. Много от тях обяснили симптомите й с факта, че била „изтощена самотна майка“.

Когато накрая, през октомври миналата година, била диагностицирана с МС, Блеър каза, че се разплакала. “Избухнах в сълзи. Но това не бяха сълзи от паника – обясни тя, – бяха сълзи, защото разбрах, че вече трябваше да живея в тяло, което не се поддава на контрол. И някак си ми олекна.“

В трудни дни Блеър казва, че се справя, като стои в леглото и не се движи. “Просто трябва. Не можеш да направиш всичко. Това е времето, когато човек наистина се чувства гадно. Синът ми ме разбира и вече се научих да не се чувствам виновна.“

Селма търси подкрепа и от актьора Майкъл Джей Фокс, който от близо 30 години живее и се бори с болестта на Паркинсон. „Не знаех с кого да говоря – обясни Блеър, – но бях започнала да изпускам нещата, правех странни неща… Фокс се свързва с нея и двамата започват да разговарят за живота с увреждане. “Той ми дава надежда“ – сподели Блеър.

Сега Блеър се стреми да говори открито за опита си със семейството си и с феновете си.

Не й е било трудно да каже на сина си за диагнозата, обясни тя, тъй като вече той я виждал да проявява симптомите в продължение на много години.

Актрисата направи и първото си публично появяване след диагностицирането на МС в неделя на партито за Оскарите на Vanity Fair, позираща с персонализирания си бастун пред фотографите. Като Велик дарител Мариана Соларте Кайседо написа:

„Това изпраща важно послание към всеки, който използва помощни средства за мобилност, че имаме право да живеем живота си по най-величествения начин, по който можем. Ние сме ценни, макар че понякога не се чувстваме така… Знам, че мога да бъда красива, овластена жена, благодарение на това представяне.“

Блеър каза, че нейният лекар смята, че може да запази до 90% от способностите си в рамките на още една година. “Значи, това ще рече – каза тя на Робъртс, – че бихме могли да се срещнем отново през следващата година и да видим дали ще бъда по-добре. Ако не съм, но все още мога да водя разговор, ще бъде достатъчно. Искам да видя как ще бъдат нещата, искам да видя как ще бъда и аз.“

Превод от аглийски