Независимият живот е право на всички хора с увреждания.

Но не само това. Той е философия, начин на мислене – дали искаме да живеем както всички останали, да работим, да се разхождаме, да пътуваме, да имаме своите любови и раздели, да създаваме семейства или не. Просто да бъдем хора, обикновени, всеки с желанията и мечтите си, с уменията си, с образоваността си, с бъдещето си.

Ще се запитате какво е необходимо, за да имаме Независим живот? – необходима е ежедневна демонстрация на политики по уврежданията, адекватни закони, правила и норми. Само чрез ежедневна демонстрация от наша страна и „натиск“ към политиците може да видим светлина в тунела след години неспирна борба за Независим живот.

Ние, от Център за независим живот, винаги сме казвали, че, за да има независим живот, трябва да се изградят четирите основни негови стълбове:

  • лична помощ;
  • достъпност на средата и транспорта;
  • качествени технически помощни средства;
  • приобщаващо образование.

Без един от тези стълбове нещата стават невъзможни. Представете си:

  • имате най-страхотната и удобна инвалидна количка, но до улицата трябва да преодолеете петнайсетина стъпала, след това бордюри, високи врати на автобусите;
  • или автобусите и околната среда са направени по всички изисквания на достъпността, но количката ви е пълен провал от 480 лева и не ще да се помръдне;
  • или трети вариант – всичко ви е осигурено, но вие не можете да станете сами от леглото си, да се облечете, да се срешите или да си измиете зъбите, защото нямаме адекватна Лична помощ.

И не, това не са измислени примери! Това са действителни ситуации от ежедневието на човек с увреждане. Именно затова ние твърдим и ще продължим да го твърдим, че нещата са комплексни и трябва да вървят заедно, за да има Независим живот за хората с увреждания в България.

Приятели, 5-ти май е Европейският ден за независим живот на хората с увреждания – нашият ден, в който да издигнем гласа си в защита на нашите права!

Да водим независим живот не е каприз, не е глезотия! Ние сме точно толкова хора, колкото са всички останали и имаме право да бъдем такива.

Затова, приканваме ви да напишете вашето мнение, в пост във профила ви във Фейсбук –

  • за това как си представяте независимия ви живот и какво трябва да бъде направено в България, за да ни бъде върнато човешкото право да бъдем хора, граждани, личности?;
  • Използвайте хаштаг #ДенЗаНезависимЖивот, за да ги обозначите и така ще ги съберем, и след 5-ти Май ще ги предадем официално на управляващите.

Впоследствие ще споделим с вас повече подробности за ефекта от предаването на мненията ви.

Нека надигнем глас за пореден път и извикаме, че са забравили да гарантират и нашите права!