Пети май е официално обявен за ден за протест на хората с увреждания. Ние от Център за независим живот – София традиционно го отбелязваме, протестирайки срещу бариерите, поставени пред независимостта на хората с увреждаия – без значение дали те се основават на остарели обществени нагласи или имат архитектурен или нормативен характер.

Тази година фокусът беше насочен върху достъпността на софийското метро или по-скоро липсата на такава. Единствената, за сега, достъпна метростанция е тази в квартал Обеля, на останалите метростанции има знаци за достъпност, но се оказва, че тя е осигурена от метални релси, поставени на стълбите. Това беше повод за купона, който се случи на изхода на метростанция Сердика пред сградата на Булбанк на пл. Света Неделя.

Случката започна с концерт на група Остава, след което “достъпността” на подлеза към метростанцията беше демонстрирана от веломанияци с BMX велосипеди. Присъстващите бяха напълно убедени в недостъпността на метрото след безуспешните опити на Карина, (професионална каскадьорка), да ползва въпросните релси за преодоляване на стълбите с инвалидна количка.

За облекчение на присъстващите и благодарение на професионализма и перфектната си подготовка участниците в демонстративните каскади минаха без особени травми, остана само предупреждението към реалните хора с увреждания да не опитват сами, нетренирани и без предварителни мерки по безопасността да преодоляват входа на метрото, с други думи не правете това!