Имало едно време една захлупена държава. В нея вилнял див социализъм. Тази страна всячески се опитвала да симулира дейност не в едно, а в доста направления. Така в една студена и късна вечер в средата на 80-те години се зародила идеята да се “предпази” обществото от различните. За да сме наясно колко е объркана тази приказка трябва да сме наясно с това, че социалистите били така устроени, че на различието се гледало като саботаж от страна на държави, които живеели в друга приказка – истинска такава. Управляващите мислели, че ако обикновения гражданин види необикновен такъв (дали с коса до тавана или с количка няма значение), то тогава обикновения ще реши, че социалистите не са всемогъщи щом не са изкоренили “различието” и ще реши, че те не са толкова велики колкото изглеждат. Социалистите решили да се борят с “различието”. И така се заражда Семейния кодекс. Ужасните фактори са на лице, време е приказката да се заплете!

Лошото е, че това не е приказка, а съвсем болезнено истинско стълпотворение от фактори. Какъв му е проблемът на Семейния кодекс? Генерален, бих отговорил с една дума. Малко хронология – през 1985г. се създава Семеен кодекс. В самото му начало се “уреждат” забраните за брак. Ще избегна юридическите алабизми и ще кажа само, че в този кодекс има забрана да се сключи брак, когато има известни опасности или за другия съпруг, или за поколението. Забраната е категорична. И за да се поясни какви са тези “опасности” Министерство на народното здраве (тогава) създава една магична Инструкция 1 към този кодекс. В нея дословно се казва, че брак не може да има когато има опасност за живота и здравето на поколението. Хубаво, ще кажете вие, да но този Кодекс бе подменен с нов от 2009 година, там тази неразбория отпадна. Хубаво, ще отговоря аз, но не съм сигурен. Отворете всеки учебник по Семейно право, всеки текст писан от теоретик на правото и ще прочетете, че забраната е в сила. Аз имам доверие на професорите по Семейно и Гражданско право, защото когато те тълкуват една разпоредба, не я четат буквално, а вземат предвид всички възможни аспекти. Те са единни, че забраната важи когато има опасност за поколението. Какво значи това? Имате генетично увреждане = не трябва да имате деца = не може да венчаете. А ако случайно го направите, то прокурор може да обяви брака ви за нищожен, т.е. несъществуващ. Аз, както можете да се досетите, не оставям нещата така. Заведох дело в Комисията за защита от дискриминация и чакам да видя какво ще стане.

Освен това нека не забравяме най-неразумното от всичко – според Конституцията на Република България, никой не може да бъде подлаган на медицински манипулации без неговото изрично съгласие. Да, но и новият Семеен кодекс казва, че медицинското освидетелстване е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО при сключването на брак – без да те освидетелстват медицински не можеш да се венчаеш. Да, ама нали Конституцията казва, че такова медицинско тестване трябва да става само по желание? Какво ще стане, ако човек иска да се венчае, но не иска да го подлагат на медицински тествания? Просто – няма да му дадат да си вдигне сватба.

Една държава, една приказка на ужасите. Приказка, в която те има, само ако изглеждаш като на корицата на Семейния кодекс.