Здравейте, господин Премиер!

Да Ви се представя – Нина Жишева, дама почти на Вашата възраст, пенсионерка по болест, притежаваща решение на ТЕЛК, в което пише, че съм 98% нетрудоспособна (нещо, с което категорично не съм съгласна, но това е друга тема!), защото не мога да ходя и се придвижвам с инвалидна количка. Омъжена, майка на две, отгледани лично от мен и съпруга ми (също човек с увреждане) деца, с които и двамата се гордеем. Имам добро образование, за което няма да се конкретизирам, защото този факт няма никаква връзка към темата, която бих искала да засегна, мога с чиста съвест да заявя и че имам добра квалификация  в сферата, в която съм учила и съм се развивала, знам и езици. До тук с представянето. Остана само да спомена един последен факт – получавам инвалидна пенсия и работя по правителствена програма за срок от 3 години на минималната работна заплата за страната – 270 лева. Това е!

Споменах всичко това напълно съзнателно, защото без тези уточнения не мисля, че бихте ме разбрали, господин Премиер.

Сега идва ред на моята проста аритметика – 260 лева пенсия по болест, в които влизат и парите за чуждата помощ, плюс 270 лева заплата, за която полагам истински труд. Та това прави 530 лева на месец.  Не ползвам никакви други помощи и допълнителни плащания по две причини. Първо – доходите ми се оказват високи за тези облаги и второ, дори и да не надвишаваха допустимия минимум, аз не бих кандидаствала за тях, а и никога не съм, защото за мен е под достойнството ми да правя това, след като съм твърдо убедена, че бих могла да работя според образованието, уменията и квалификацията си и да получавам достойно заплащане за своя труд. Наистина моите отговорности в никакъв случай не могат да се сравняват с Вашите, нямам и намерение да го правя. Но, тъй като, щом цял един народ Ви избра за Министър-председател на държавата си, в моите представи Вие сте мъдър човек, аз си припомних едно Ваше предложение към европейците. С него им подадохте сламката, за която да се хванат и да изплуват от кризата. Преди извество време, на официалната среща с чешкия Ви колегата Петър Нечас, Вие ги посъветвахте: „Ако искате да подобрите бюджетите си, направете пенсиите като в България”. И без да се колебаете им обяснихте, че приравняването на европейските с българските пенсии е един от най-добрите варианти за решаване на финансовите проблеми на еврозоната. Тези дни научих от медиите, че Вие, също като мен, изпитвате затруднения със заплатата си на премиер, която е срамно ниска – 1500 евро на месец (ще го изпиша и с думи, за да не стане някаква грешка – ХИЛЯДА И ПЕСТОТИН ЕВРО). Но нека оставим настрана срама от тази несправедливост (вие явно дадохте знак, че сте на път да я поправите), нека да Ви направя и аз едно предложение, подобнно на Вашето, което току-що споменах – ако искате да си подобрите личния бюджет, господин Премиер, просто си съкратете заплатата до стойността на моето месечно възнаграждение. Не Ви предлагам да си приравните дохода към този на хилядите мои приятели с увреждания, които не са имали шанса да започнат работа, но не защото са неуки, некадърни или мързеливи, а защото държавата, която Вие управлявате е изключително враждебна и недостъпна към тези хора. Повечето от тях живеят с по 140-200 лева на месец. А по мои спомени, без да претендирам за прецизност, прагът на бедност в страната е 211 лева.

Тук му е мястото да спомена, че не можах  да не се замаям от изключителната Ви загриженост към народа, на когото патетично обещахте да режете. Споделихте и топлата си съпричаност, като ни уверихте, че знаете, че ще боли. Заплени ме и Вашата изключителна далновидност в борбата с корупцията и подкупността – всеки изложен на съблазън, да получава повече, за да не се изкушава! От всички останали ще режем! Къде пенсии, къде заплати! За какво са им, като тях няма какво да ги изкушава! Ама-ха, капризи! Ако случайно пък на някой вземе да му се приживее нормално, ще организираме една-две благотворителни кампании, ще изнесем два-три благотворителни концерта и готово! Не мога да допусна, че е възможно човек да не се унесе от възхита при такива политики.  Освен всичко това, след като ни орежете заплатите и пенсиите, няма да има с какво да подкупваме корумпираните чиновници и митничари. Направо гениално!

След  всичко това просто не мога да не Ви благословя… по моему си!

С изумление от мъдростта Ви,

Нина Жишева