05 Декември 2011 

В България се бави ратифицирането на Конвенцията за правата на хората с увреждания, която е подписана още през 2006 г. Това каза пред журналисти Лиза Бочева от Центъра за независим живот, след среща в парламента с депутати от ГЕРБ, предаде „Фокус”.

„Говори се за началото на следващата година, че ще бъде ратифицирана Конвенцията за правата на хората с увреждания. Досега се говореше за края на тази година, а сега за началото на другата. В началото на другата година пак ще дойдем в НС и ще видите какво ще стане – дали ще изпълнят обещанието. Ако погледнете в европейски план, тук много бавно се придвижват нещата. Трябва сегашното законодателство да се съобрази с конвенцията.

Ако беше ратифицирана, досега стъпка по стъпка щеше да се промени законодателството и щеше да бъде в синхрон с европейското законодателство, нали сме член на ЕС. Това е голяма работа и не е лесна. В сегашното законодателство има вратички. Конвенцията е подписана още 2006 г. и се бави ратифицирането й в България. Пак сроковете са неопределени. Дойде краят на годината и виждате – изработват екшън план и след това щяло да се ратифицира. Срокът си го бяха поставили от социалното министерство”, каза Бочева.

Според нея въпросът не е за пари, а е свързан с добра воля да се променят нещата и да станат такива, каквито са в Европа. По думите й – хората с увреждания са се придвижили лесно до парламента, защото сградата е достъпна.

„Малко тротоарът отпред не е и трябва да се обиколи цялата сграда – има само едно достъпно направено място на самия тротоар. Днес е делничен ден и имаме транспорт, а в празнични дни няма. Г-жа Цачева ни покани за утре по повод Международния ден на хората с увреждания. Аз й отбелязах, че няма как, нямаме транспорт”, каза Бочева.
Публикацията е препечатана от