• Запознайте се – Виктория Уебстър

    by  • 11.01.2019 • admin, Нина Жишева • 0 Коментара

    През 2007 г. Виктория Уебстър стана първият специалист по спешна медицинска помощ в Швеция. Това привлече медийното внимание, тъй като Виктория има детска церебрална парализа – ДЦП.

    Когато се среща с пациентите, за Виктория е важно да поеме инициативата да обясни увреждането си. Тя се движи доста свободно. Върви и говори по-бавно от много други.

    – Казвам им, че името ми е Виктория, че имам вродено увреждане, което ме кара да изглеждам и да звуча така и се надявам, че това не ги безпокои.

    Ако пациентите попитат, тя обяснява, че има ДЦП.  „Това, което наистина казвам на пациента е, че имам това увреждане, че съм наета за тази работа в спешното отделение и че не трябва да се притесняват.“

    Виктория харесва да посреща пациенти, когато пристигат и тя е тази, която решава дали да бъдат приети за болнично лечение или не. Нейните задължения обхващат широк кръг, особено в спешното отделение – хирургия, ортопедия, кардиология и вътрешни болести.

    „Сега мога да върша всичко свободно, но определено ми отнема повече време, за да свикна, отколкото за някой без увреждане.“ казва тя.

    Важно е да живееш като останалите!

    Извън работата си, Виктория не харесва да говори за увреждането си, освен ако някой не попита.

    „Чувствам, че имам право да съществувам и да живея, без да трябва да обяснявам всичко“, казва тя.

    Виктория е родена и израснала във Финландия, но дълго време живее в Швеция. Като студент по медицина в края на 80-те години, тя среща много предразсъдъци. „Персоналът на магазина ме питаше дали биха могли да  ми помогнат, веднага след като вляза през вратата и говореха бавно и внимателно с мен“, спомня си тя.

    Малко след смяната на хилядолетието Виктория се връща в Швеция, за да кандидатства за работа в болница в Стокхолм.

    – Тогава нещата наистина се промениха. Не чувствах, че ме гледат като преди. Бях една от тълпата, освен ако сама не потърсех помощ.“ – казва тя.

    Сподели и се радвай:
    • Print
    • Facebook
    • Twitter
    • Google Bookmarks
    • Add to favorites

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *