English
Обръщение към г-н Бойко Борисов, Министър-председател на Република България

12.06.2018

ОБРЪЩЕНИЕ
КЪМ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 
БОЙКО БОРИСОВ
Уважаеми господин Борисов,
като активни участници в процеса на реформиране на политиките по уврежданията сме искрено изненадани и дълбоко огорчени от прибързаното приемане на оставката, подадена от министър Бисер Петков вчера. 

Бисер Петков е първият социален министър – образован, интелигентен и почтен човек – който разбра разликата между медицински и социален подход към уврежданията, между безцелното харчене на пари и целевото инвестиране в хората и тяхното социално включване, между „национално представителни организации“ и „компетентни експерти по уврежданията“. Той отвори процеса на диалог за промяна на СИСТЕМАТА, КОЯТО НИ УБИВА и изрази решителност да изгради СИСТЕМА, КОЯТО НИ ПОДКРЕПЯ. Именно министър Петков подкрепи инициативата ни за нов закон за уврежданията, отказа се от козметичните и несъстоятелни промени в действащия и крайно неефективен Закон за интеграция на хората с увреждания. Именно това предизвика недоволство сред заинтересовани – добре платени от държавата, но съвършено безполезни, а понякога и вредни – злосторници във и извън Парламента на държавата, които целенасочено представиха присъствието на хора с увреждания и техните семейства срещу служебния вход на Народното събрание като протест срещу министъра. Истината е, че това присъствие беше в подкрепа на заявената от него готовност за реформа на системата и срещу попълзновенията на статуквото срещу модернизацията на социалните политики и практики у нас.
Уважаеми господин Борисов,
Настояваме да върнете оставката на министър Петков и да възстановите статута му на ръководител на министерството на труда и социалната политика. Подобно действие няма да бъде прецедент в политическата Ви практика до момента – само преди месеци постъпихте точно така с оставката на министър Теменужка Петкова.
Очакваме от Вас също така да ИЗРАЗИТЕ НЕДВУСМИСЛЕНА И КАТЕГОРИЧНА ПОДКРЕПА ЗА ПРЕДПРИЕТИТЕ ДО МОМЕНТА РЕФОРМАТОРСКИ ДЕЙСТВИЯ ОТ СТРАНА НА МИНИСТЪР ПЕТКОВ, за да изкореним безобразията на СИСТЕМАТА, КОЯТО НИ УБИВА.
Подкрепя се от: 
Капка Панайотова,
Митко Николов,
Нина Жишева,
Живодар Жишев,
Надя Денева,
Петко Сталинчев,
Мария Димитрова,
Венцислава Николова,
Ваня Пандиева,
Спаска Давранова,
Лиза Бочева,
Марияна Харизанова и Венцислав Йорданов

« Обратно към всички новини